Danışanların duygularını , düşüncelerini ve inançlarını, mevcut benliklerine dair bir fikir edinmek için, daha işlevsel ve olumlu bir benlik hissi oluşturmasına izin verecek şekilde düzenlemeleyi amaçlamaktadır.
Bu terapi yöntemi danışanların farkında olmadıkları hisler de dahil olmak üzere duygularının tamamını keşfetmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Terapistler bu terapi yöntemi ile insanların yaşamlarının bilinçdışı unsurlarını mevcut deneyimlerinin bir parçası haline getirerek, davranışlarının ve ruh hallerinin çözülmemiş sorunlardan ve bilinçsiz duygulardan nasıl etkilendiğini anlamalarına yardımcı olur.
Dinamik terapi, danışanın şu anki davranışında etkisini gösterdiği şekliyle bilinçdışı süreçlere odaklanır. Terapistlerin amaçları, danışanın öz farkındalığı ve geçmişin şimdiki davranış üzerindeki etkisinin anlaşılmasıdır. Uzamanlara göre Dinamik bir yaklaşım, danışanın geçmişteki işlevsiz ilişkilerden kaynaklanan çözülmemiş çatışmaları ve semptomları incelemesini sağlar.
Bu terapi yaklaşımı, erken yaşam deneyimlerinin bir yetişkinin psikolojik gelişimi ve işleyişinde son derece etkili olduğunu öne sürdüğü için, bu kalıpların genellikle kişilerin çocukluk döneminde başladığı görülür .Ayrıca, sosyal zorluklarının kökenini bilen ve anlayan, ancak sorunlarını kendi başlarına üstesinden gelemeyenlere yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Dinamik yaklaşım çok çeşitli zihinsel ve duygusal semptomları, davranışları ve davranış modellerini değiştirir. Problemler, duygular ve travmatik olaylar ile ilgili konuşmak, bireyin “nedenini” anlamalarını sağlayan daha derin bir öz-farkındalık sağlar.
Kullanım alanları:
-Stres ve kaygı kaynaklı fiziksel problemler
-Kaygı Bozuklukları
-Panik Bozukluk
-Depresyon
-Depresyonla ilişkili diğer bozukluklar
-Travma Sonrası Stres Bozukluğu
-Kişilik Bozuklukları
-Borderline Kişilik Bozuklukları
-Fiziksel temeli olmayan fiziksel belirtiler
Üzüntü, keder
Yalnızlık