En genel haliyle terapi; bir keşiftir.
Bu keşif; duygu, düşünce, davranış, anı, rüya, anlam ve diğer birçok kişilik özelliklerinin yardımıyla sağlanır. Kişinin isteği doğrultusunda yenilenmek, değişmektir. Bu değişim, haftada 1 kez belirlenen gün ve saatte yapılan görüşmeler ile psikolog-danışan işbirliği ile sağlanır. Temel amaç; sorunlarla baş etme becerilerinin geliştirilmesi ve iç huzura kavuşmanın sağlanmasıdır.
Daha detaylı ifade etmek gerekirse “terapi ne değildir?” sorusunu yanıtlamak daha doğrudur.
Terapi “sadece konuşarak rahatlamak” değildir.
Terapi konuşma, davranış, düşünce gibi temellerden ilerler ancak herhangi bir konuşma değildir. Psikolog ile konuşurken arkadaşınızla, bir tanıdığınızla dertleşmek gibi konuşmazsınız.Terapi sırasında sorulan sorular, yapılan değerlendirmeler bilimsel kuramlarla sağlanmaktadır. Sorunu farklı açılardan ele alarak daha farklı şekilde değerlendirme imkanı sağlamaktadır.
Terapi sürecinde belirli konular/temalar üzerinde durularak farkındalık sağlanır. Bu temalar genellikle gizli bir şekilde yaşamımızı etkilemektedir. Bunları fark etmek, terapinin önemli bir adımıdır. Ardından kişinin yaşam kalitesini arttırmak adına yaşamında rahatsız edici düşünce yapıları daha sağlıklı ve gerçekçi olanlar ile değiştirilir. Terapinin esas kısmı bu değişimi kişinin yaşamına uygun biçimde sağlamaktır. Dolayısıyla terapi, sadece konuşmaktan tamamen farklı bir süreç içermektedir.
Terapide psikoloğun amacı “sizi yönlendirmek” değildir.
Terapi sürecinde psikolog size eşlik eder ve değişim sürecini birlikte keşfedersiniz.
Bu süreç klinik psikoloji eğitimi almış ve bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından sağlanmaktadır.